fbpx
Dijital PazarlamaGenelKonumlandırmaMarkaStrateji

SWOT Analizi Nedir, Nasıl Yapılır ve Yeterliliği Nedir?

swot-analizi

SWOT analizini yapan her şirket, bu sürecin sonunda “Eee şimdi ne yapacağız?” sorusuyla karşı karşıya kalır. SWOT analizi bir ilerleme sağlamaz, sadece durum değerlendirmesi yapar.

SWOT analizi ile, bir projede tanımlanmış “güçlü yönleri, zayıflıkları, fırsatları ve tehditleri” değerlendirirsiniz. Bu teknik, 1960’larda Fortune’un yaptığı ilk 500 şirket araştırmasını inceleyen Stanford Üniversitesi’nde Albert S Humphrey’in çalışmalarına dayanmaktadır.

Çalışma, asıl uygulamakta olanla şirketlerin amaçladıkları durum arasında  %35’lik bir çelişki olduğunu ortaya koymuştur. Sorun çalışanların yetersizliği değil, yalnızca amaçlarının çok muğlak olmasından, çoğu çalışan yaptıkları şeyi neden yaptıklarını bilmediği sonucu çıkmıştır. SWOT, proje içerisinde çalışan bireylerin yaptıkları işi daha iyi anlayabilmeleri  için araştırmanın sonuçlarına bağlı olarak gerçekleştirildi.

SWOT analizini hızlıca ve baştan savma bir şekilde bitirmeye çalışmaktansa, analizin her aşamasının üzerinde düşünecek zaman ayırmaya değer, çünkü güçümüzü nasıl vurgulayabiliriz ve zayıflıklarımızı nasıl telafi ederiz? Fırsatları nasıl maksimum sayına çıkarabiliriz? Tehditlere karşı kendimizi nasıl koruyabiliriz? Sorularını en ince ayrıntısına kadar düşünerek net cevaplar vermeliyiz.

SWOT analizi ile ilgili enteresan olan şey onun değişkenliğidir. İnceleme ticari ve kişisel kararlara aynı başarıyla uygulanabilir.

Oluşumlarda en çok korktuğumuz şeyler ( bocalamalar, kararsızlıklar, dengesizlikler) yatarıcılığın başlıca kaynaklarıdır.

Margaret J. Wheatley

swot-analizi-nedir

Swot Analizi’nin Bölümleri Nelerdir?

S – STRENGHTS, Güçlü Yönler

  • Hangi yönlerimiz iyi?
  • Çalışanların veya katılımcıların hangi özel becerileri var?
  • Hangi finansal kaynaklar mevcut?
  • Hangi bağlantılar veya ortaklarımız var?

Analiz yönteminin S olarak tanımlanan ve İngilizcesi Strengths, Türkçesi ise Güçlü Yönler olarak çevrilen kısmı bir şirketin kendine ait güçlü yönlerini son derece iyi tespit etmesini ve bu yönlerinin üzerinde durup, içinde bulunduğu sektörde avantaja çevirmesini öngören bir simgedir.

Şirketi S tanımlamasını yaparken, sektörde rakiplerinden üstün olduğu yönlerini, mali açıdan kendinde gördüğü avantajı, üzerine inşa ettiği iş fikrinin gücünü, kısacası kurumunun sektörel olarak en güçlü taraflarını açıkça belirlemelidir.

W – WEAKNESS, Zayıf Yönler

  • Kötü yönlerimiz neler?
  • Çalışanlar hangi gerekli niteliklerden yoksun?
  • Finansal durumumuz nasıl? Hangi bağlantı ve ortaklarımız olmalı?
  • Bilgi birikimimiz yetersiz mi?

Girişiminizin zayıf yönlerini bilmeniz, geleceğe dair çok daha güçlü adımlar atmanız için esas koşulların başında gelir. Bu nedenledir ki, SWOT analizindeki W yani Weakness, işletmenizin zayıf yönlerini bir kenara yazıp, analiz etmenizi öngörür.

İşletmeniz mutlaka rakipleri nazarında hangi taraflarının eksik olduğunu? Sektörde daha başarılı olabilmek adına geliştirmesi gereken yönlerinin neler olduğunu? Maliyet anlamında firmayı ileride sıkıntıya sokabilecek zayıflıkların neler olduğunu? Bu ve bunun gibi kısacası zayıf taraflarını çok iyi analiz etmelidir.

O – OPPORTUNIES, Fırsatlar

  • Hangi dış faktör değişimlerinden fayda sağlayabiliriz?
  • Rakiplerin zayıf olduğu ve işimize yarayacak noktalar nelerdir?
  • Hangi pazar bize uygun?
  • Hangi teknoloji bize uygun?

Kurumsal anlamda sizleri bekleyen fırsatları değerlendirmeli ve başarı ile geleceğe tutunmalısınız. Bu nedenledir ki, sektörde yer alan fırsatları asla es geçmemeli, kendi şirketiniz için bu fırsatlardan getiri elde etmenin yollarını bir şekilde bulabilmelisiniz.

SWOT Analizi’nin O diye nitelendirdiği Opportunities yani fırsatlar, gerek sektörel, gerek rekabet gerekse maddi anlamdaki fırsatları asla es geçmemenizi sağlayabilecek tarzda bir planlamayı size aşılamayı hedefleyen bir bölümdür.

T – THREATS, Tehditler

  • Rakiplerimiz bize zarar verebilir mi?
  • Hangi yasalar veya kanunlar konumuza zarar verebilir?
  • Ekonomik tehlikeler bizi bekliyor mu?

Bir girişimin kalıcı bir yer edinebilmesi, sektörde başarılı bir konumda bulunabilmesi için mutlaka kendisini tehdit eden faktörleri görebilmeli ve önlemlerini bu doğrultuda almalıdır.

İşte SWOT Analizi’nin T sekmesi yani Threats adı verilen bölümü, işletmeyi tehdit eden unsurlar nelerdir? Bu unsurları nasıl en aza indirebilirsiniz ya da ortadan tamamen kaldırabilmeniz mümkün olur? Sektördeki rakiplerinizin sizi tehdit eden tarafları hangileridir? Maddi anlamda işletmenizi tehdit eden sıkıntılar hangileridir? Gibi soruların yanıtlarını net olarak verebilmenizi öngörmektedir.

Yukarıda saydığımız tüm bu tehdit unsurları, girişiminizin sektörde kalıcı bir yer edinmesi için başa çıkabilmesi gereken faktörlerin başında gelmektedir. Mutlaka ama mutlaka işletmeniz veya girişiminiz kendisini tehdit eden bu yönlere karşı iyi ve akıllı bir savunma stratejisi geliştirmelidir. Aksi takdirde ne kadar başarılı bir iş fikriniz olursa olsun, ne kadar kaliteli ürün veya hizmet üretirseniz üretin, uzun vadede piyasada tutunmanız mümkün olamayacaktır.

swot-analizi-hakkinda

SWOT Analizi Hakkında Önemli Ayrıntı!

SWOT analizi sonucunda şirket, konunun akla gelebilecek bütün boyutlarını ortaya çıkarmış ve bunları kâğıda dökmüş olur ama bu analiz hangi işin hangi öncelikte yapılacağı ile ilgili herhangi bir bilgi vermez. SWOT analizini yapan her şirket, bu sürecin sonunda “Eee şimdi ne yapacağız?” sorusuyla karşı karşıya kalır. SWOT analizi bir ilerleme sağlamaz, sadece durum değerlendirmesi yapar.

SWOT çalışmalarına her katılımcının sayısal verilerle, detaylı raporlarla, bilgilerle katılması beklenendir. Bir de SWOT’un karara varmak gibi bir amacı da yoktur aslında, mevcudun resmini çekmek için yapılır, ardından yapılacak çalışmalarla, SWOT’un verilerinden ileriye yönelik aksiyonların alınması sağlanır. Mevcutta uygulanan ve zannedilen hali ile strateji belirlemekten gerçekten uzak.

Swot analizi, durum analizinin bir alt dalıdır. Diğer analiz örnekleri ise PEST ve PESTCOM analizleri olarak adlandırılır. Analizleri yapmak kolaydır, ama sonuç olarak bu verileri inceleyip size bir yol haritası oluşturacak marka stratejistlerine ihtiyacınız olduğunu unutmayın!

_

Aklınıza takılan, sormak istediğiniz tüm sorularınız için sosyal medya hesaplarından, info@haldunyildiz.com mail atarak veya 0850 840 80 45 numarasını arayarak iletişime geçebilirisiniz.

Haldun Yıldız

13 yıldır sektördeyim ana çalışma konularım; Marka, Marka Stratejileri, Marka Danışmanlığı, Marka Hikayesi, Kurumsal Kimlik, İnteraktif Pazarlama, Sosyal Strateji ve Pazarlama’dır. Cesur markaları kalplerde ve satışlarda büyütmek için kollarımı sıvadım destek almak için aramanız yeterli.

İlgili Makaleler

2 Yorum

  1. Swot analizi hakkında çok güzel bir noktaya değinmişsiniz. Herkes bunu söylüyor ama işleme almakta ve bu verileri kullanmata sıkıntı yaşıyor. Önemli olan veriyi doğru yorumlayıp markaya fayda sağlayacak çıkarımda bulunabilmek. Yeriniz gerçekten farklı her içeriğinizi heyecanla bekliyorum. 🙂

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Başa dön tuşu
Haldun Yıldız Instagram
Instagram Hesabımı Takip Et, Yeni İçerikleri Kaçırma!
Takip Et
Yeni İçerikleri Kaçırma!
Takip Et