fbpx
GenelKonumlandırmaMarkaPazarlamaStrateji

Marka Yönetimi

Marka yönetiminin asıl amacı hepimizin bildiği gibi pazarlamadır. Lateral düşünceye sahip olması en önemli kural diyebiliriz. Peki nedir bu Lateral düşünce?

Marka yönetimine gelmeden önce dilerseniz marka kavramına bir göz atalım.

Marka Kavramı: Amerikan Pazarlama Derneği’nin tanımına göre marka, satıcı veya satıcıların mal veya hizmetlerinin tespit edilmesini ve bu mal ve hizmetlerin rakiplerinkinden farklılaşmasını amaçlayan ayırt edici isim, terim, işaret, sembol, tasarım, logo veya tüm bunların birleşimidir. Kotler ve Armstrong’a göre marka “Bir grup üreticinin ya da satıcının ürün ve hizmetlerini tanıtmaya ve rakiplerinkinden ayırıp farklılaştırmaya yarayan, isim, terim sözcük, simge (sembol), tasarım (dizayn), işaret, şekil, renk ya da bunların çeşitli bileşimleri” Kaynak: www.dunya.com

Marka yönetiminin asıl amacı hepimizin bildiği gibi pazarlamadır. Öyle ise önce Philip Kothler’in “Pazarlama konusunda en değerli gördüğünüz yaklaşım nedir?” Sorusuna verdiği cevaba biraz kulak kabartalım. “ Yıllarca yeni yaklaşımlar ve bir çok fikir ve teori ürettim. Fakat açıkça bunların hiçbiri lateral düşünce kadar önemli değildir.” diye yanıtlamış.

Peki nedir bu lateral düşünce, aslında herkes dikey düşünürken senin farklı olarak yatay düşünme biçimindir. Beynin  farklı bir şekilde zihinsel pratikler ışığında yeni şeyler keşfetmesini ön gören çözüm taktiği. Kaynak: Uğur Batı, Stratejik Marka Yönetimi Kitabı

Marka Yönetimi

Lateral düşünce sürecinde hedef, ihtiyaç – hedef, durum kombinasyonu ile birlikte bir ürün için yeni pazarlar oluşturabilmenin daha rahat bulunduğu ortam, bu neden ile stratejinin doymamış pazarlarda şüphesiz daha etkin olduğudur.

Bir örnek ile pekiştirelim, Kinder, daha iyi, daha ucuz, daha fıstıklı çikolata üreterek başarıya ulaşmadı, kendisini sürprizli bir çikolata olarak konumlandı. Marka içinden sürpriz oyuncak çıkaran çikolata ile kendine yeni bir pazar oluşturdu ve pazar doğal olarak lideri oldu.

Marka, uzun soluklu bir yolculuk ama marka olmak yetmiyor. Aynı zamanda markanızı iyi yönetmeniz, güncel olmanız ve kendinizi tekrar etmemeniz gerekiyor. Artık markalar, doymuş pazarlarda kısıtlı stratejiler ile iş yapmak yerine yeni pazarlar oluşturabilecek, ürün, hizmetler arasında etkileşimi yüksel stratejileri takip etmeli veya oluşturmalıdır.

Marka Yönetimi Konusunda Yararlanabileceğiniz Kaynaklar

  1. Brand Management: Research, Theory and Practice (Routledge) (Kitap) 
  2. Brand Management – B2B International (Kitap) 
  3. The New Strategic Brand Management – J.N. Kapferer (Kitap) 
  4. Selling the Invisible: A Field Guide to Modern Marketing – Harry Beckwith (Kitap) 
  5. Permission Marketing – Seth Godin (Kitap) 
  6. Branding in the Inboung Age – Hubspot (Kitap) 

Sizin de bir marka stratejistine ihtiyacınız varsa ve benimle iletişime geçmek istiyorsanız tıklayınız.

Haldun Yıldız

13 yıldır sektördeyim ana çalışma konularım; Marka, Marka Stratejileri, Marka Danışmanlığı, Marka Hikayesi, Kurumsal Kimlik, İnteraktif Pazarlama, Sosyal Strateji ve Pazarlama’dır. Cesur markaları kalplerde ve satışlarda büyütmek için kollarımı sıvadım destek almak için aramanız yeterli.

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Başa dön tuşu
Haldun Yıldız Instagram
Instagram Hesabımı Takip Et, Yeni İçerikleri Kaçırma!
Takip Et
Yeni İçerikleri Kaçırma!
Takip Et