fbpx
Dijital PazarlamaMarkaPazarlamaStrateji

Dijital Pazarlamanın Yolu

Pazarlamanın temelinde bir marka hikayesi oluşturmak yatıyor. Yani markaların hedef kitleyi aşan; çalışanına, doğaya, topluma ya da gelecek kuşaklara katma değer sunan kimliklere sahip olmaları gerekiyor. Bu durum ise dijital dönüşümün bir sonucu, markalar artık bilinçli ve etkin bir hedef kitlesiyle karşı karşıya. Peki dijital çağda pazarlamanın püf noktaları nasıl değişti?

Tam konuya girmeden önce bir makaleden bahsedeceğim.

Yeni Aşkımız Apple Üstelik Güveli

New York Times’taki bir makale beyin tarama yöntemlerinden bahsediyor. Makalenin konusu Apple’mıza nasıl bağımlı olduğumuz. Makale soruyor: “ Sen de gerçekten telefonunla bir aşk ilişkisi yaşıyor musun?” Bu normal. iPhone uygulamalarına bakın. Başparmak öpücüğü diye bir uygulama var. Böylece sevgilinizle ayrıyken bile birlikte oluyorsunuz. Makale iPhone’un faydalarını sayarken ekliyordu. “iPhone ile konuşmak en azından güvenli. Üzgünüm ama yüz yüze konuştuğumuzda kuş gribi gibi garip hastalıklara yakalanıyorsunuz. *

İlginç geldiğini biliyorum ama yapılana araştırmalara göre artık bu böyle, markalarla bir aşk yaşıyoruz. Aslında bu bize şunu gösteriyor. Dijital sürekli büyümeye, gelişmeye gebe, bizde ona gebeyiz. Bu markaları tercih etmemizin en önemli sebebi faydalarından çok bize anlattığı hikaye ve onunla kurduğumuz aşk.

Dijital dönüşüm, markalaşma ve pazarlama süreçlerini nasıl etkiledi?

Dijitalleşme ve Büyük Data, markalaşma ve pazarlama süreçlerini tamamen dönüştürdü. Dijital mecralarsa tüketicilerin kendi aralarında ve markalarla olan diyaloğunu arttırarak tüketiciyi markalaşma süreçlerinde etkin hale getirdi. Büyük Data devrimi pazarlamayı daha sayısal bir alan olarak yeniden tanımladı, son zamanlarda pazarlama stratejileri artık datalar üzerinden yürütülüyor. Ayrıca bu dönüşüm dijital pazarlamayı daha ucuz ve verimli hale getirdiğinden genç markaların da pazarda önü açıldı. Bunların dışında markalaşmanın dönüşümünden sanatsal açıdan etkilenen logo tasarımı, gerilla pazarlaması gibi alanları da var.

Geleneksel pazarlama teknikleri hala geçerliliğini koruyor mu?

Özellikle belli kategorilerde geleneksel medya hala önemli. İyi bir marka olmak için kalite kontrol, farklılık, tüketiciye katma değer sunmak ve tüketiciyi iyi anlamak gibi geleneksel kavramlar geçerliliğini koruyor. Markalaşmada en büyük değişim ise artık marka hikayesinin, deneyimsel ve duygusal ögelerin ön planda olması ile gerçekleşiyor.

Marka imajı: Belki klasik olacak ama önemli, marka imajını oluştururken şunlara dikkat etmelisiniz. Hedef kitleyi iyi anlamak, tüketiciyle duygusal bağ kurmak ve özgün olmak marka imajı oluştururken öncelik verilmesi gereken konular.

Sosyal sorumluluk projeleri ve marka imajına etkisi nedir?

Eğer proje özgün ve marka kimliği ile uyumlu ise olumlu etkileri oluyor. Örneğin, spor ve “outdoor” giyim markası Patagonia doğayı korumaya önem veriyor ve bununla ilgili birçok projede yer alıyor. Ayrıca ABD’de özellikle 18-35 yaş grubunda sosyal bir amacı olan markaların kullanımı öne çıkıyor. Artık markaların DNA’sında şirket ortaklarını ve hedef kitleyi aşan; çalışanına, doğaya, topluma ya da gelecek kuşaklara katkısı olan ögeler bulunması gerekiyor. 

Markalar ile sadık müşterileri arasındaki ilişki

Markanın müşteriyle ilişkisi; gereksinimlerin fonksiyonel, duygusal ve deneyimsel olarak tutarlı bir şekilde giderilmesi ve tüm bunların değişkenlere yanıt verebilmesi üzerinden kuruluyor. Daha genç kesimse değer yargılarını simgeleyen markalara daha bağlı kalıyor.

Marka konumlandırmasında gerçeğe dökülmeyen söylemler ve sosyal girişim projeleri tabii ki sıkıntılı. Ayrıca fiyatlandırma açısından tüketiciyi yanıltmayı amaçlayan stratejiler; müşterinin izni ve isteği olmadan kişisel dataların toplanıp başkalarına satılması gibi durumlar da etik değil.

Dijital çağda pazarlamada nelere dikkat etmeliyiz? 

dijital-donusum-markalasma-surecini-nasil-etkiler

Pazarlamaya sadece reklam ve satış açısından bakmadan, girişimci bir ruhla tüketiciye katma değeri yüksek olan ürün ve hizmetler sunmak önemli. Ayrıca otantik ve farklı bir hikaye ile marka imajını yaratmak, pazarı ve tüketiciyi anlamak için datalara dayalı yaratıcı stratejiler uygulamak bu alanda başarılı olmanın püf noktaları.

Dijitalleşme ve Büyük Data’nın öneminin arttı son zamanlarda yeni dijital çağda bazı noktalar hem çok kolay hem çok zor. Özellikle büyüyen ve genişleyen dijital dünyadan oluşan dataları okumak, analiz etmek ve onları sağlam bir içgörü ile yönlendirme başarı getirecektir şüphesiz.

Ne olura olsun, ne yaparsanız yapın elde ettiğiniz tüm dataları yaklaşım stratejinize uygun bir hikaye ile sunmalısınız. Marka hikayeniz yok ise hedef kitlenizin zihnine yerleşmeniz çok zor bunu unutmayın! Dijital çağda pazarlamanın en iyi yolu bu.

Denediniz olmadı, nasıl çözeceğinizi bilemediyseniz, yeni dijital çağda nasıl bir pazarlama stratejisi oluşturacağınızı çözemediyseniz yardımcı olmak için bana yazmanız yeterlidir. Birlikte markanızı yeni döneme hazırlayalım.

* Kaynak: Uğur Batı – Stratejik Marka Yönetimi

Haldun Yıldız

13 yıldır sektördeyim ana çalışma konularım; Marka, Marka Stratejileri, Marka Danışmanlığı, Marka Hikayesi, Kurumsal Kimlik, İnteraktif Pazarlama, Sosyal Strateji ve Pazarlama’dır. Cesur markaları kalplerde ve satışlarda büyütmek için kollarımı sıvadım destek almak için aramanız yeterli.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Başa dön tuşu
Haldun Yıldız Instagram
Instagram Hesabımı Takip Et, Yeni İçerikleri Kaçırma!
Takip Et
Yeni İçerikleri Kaçırma!
Takip Et