fbpx
GenelKonumlandırmaMarkaPazarlamaStrateji

İkon Marka Olmak Öyle Kolay Değil!

Yaklaşık on üç yıldır sektördeyim ve her müşterime bunun öneminden bahsediyorum, içinde olduğu ve farkında olmadan kendisinin de bazı marka algıları ile kararlar aldığının farkında olmasını anlatıp duruyorum, anlatmaya da devam edeceğiz gibi görünüyor.

Grafik tasarım olgusu bildiğiniz üzere görme prensipleri içerisinde çalışır. Tamamen görüntülerle ilgilidir. Algılama olarak adlandırdığımız süreç, beş duyumuzla elde etiğimiz verilerin işlenmesi ve zihnimizde görünüm kazanmasıyla ilişkilidir.

Dünyanın En İkonik Markalarının Konumlandırılması!

‘Marka’ kelimesi aslında şirketi tümüyle kapsayan bir kelimedir. Şirketin hedef kitlesinin kimler tarafından oluştuğunun ve ‘Kurumsal İmaj’ algısının yansıtılmasıdır. Görsellik ise bu ikisinin aynaya yansıyan kısmıdır.

Yaklaşık on üç yıldır sektördeyim ve her müşterime bunun öneminden bahsediyorum, içinde olduğu ve farkında olmadan kendisinin de bazı marka algıları ile kararlar aldığının farkında olmasını anlatıp duruyorum, anlatmaya da devam edeceğiz gibi görünüyor. Bir markanın görsel kimliğinin ne kadar önemli olduğunu düşünerek markanızı yeniden değerlendirin derim.

 

Şok edici bir gerçek deney ile konumuza girelim; Giacomo Rizzolatti ve araştırma ekibi, motor davranışlarının nasıl örgütlendiğini ortaya çıkarmak için makak maymunlarının beynini inceliyor ve maymunlar bir cevizi kapmak gibi eylemler yaptığında beyinlerinin motor öncesi bölgesinde aktifleşme görüyorlar. Araştırmanın şaşırtıcı tarafı beyinlerinin motor öncesi bölgesinin sadece kendileri ceviz kırarken değil diğer maymunlar ceviz kırarken de aktifleştiğinin görülmesidir. Bu sinyaller taklit etmekten çok, sanki kendileri kırıyormuş gibi hareket sinyallerini vermesiydi. Bu deneyi 2004 yılında New York Madison Avenue’da neredeyse herkesin kulaklarında cep ya da çantalarına uzanan iPod’un beyaz kulaklıklarına benzetebiliriz. Aynı makak maymunları gibi içerisinde belirli bir hareket bulunan olaylarda insanlarda da motor bölümünün aktifleşmesiydi.Yani ceviz deneyindeki gibi kendinizi ceviz kırarken hayal edersiniz ya da iPod dinlerken, bu da sahip olma algısını tetikler. New York’ta ki bu akımın deney ile örtüştüğü tek bir marka vardı, sizin de tahmininiz üzere: Apple.

İyi bir pazarlamanın hedefi “imaji” beyne çivilemektir.

Görsel ikon, aslında ürün ve ya hizmeti gösteren sembollerdir. Basit, kaynağın kime ait olduğunu hatırlatan (kurumsal imajı), görsel hafızaya dayanan, güçlü birer semboller bütünüdür.

Hepimizin bildiği üzere insan beyninin dünyayı algılama biçiminin %85’i görsellere, şekillere dayanır. Logo, renk, paket tasarımı, tipografi birer görsel ikondur. Aklınızda çıkarmamanız gereken altın cümle;  (“ Daha az ama daha çok” Weniger, Aber Besser) iyi bir marka tasarımı markanızı veya ürününüzü daha kullanışlı hale getirir.

Son olarak günümüzde rakiplerinizin hızla arttığı ve zamanın altın değerinde olduğu bu çağda müşterilerinize karşı net olmalısınız.

Destek almak için hemen tıklayın.

Haldun Yıldız

13 yıldır sektördeyim ana çalışma konularım; Marka, Marka Stratejileri, Marka Danışmanlığı, Marka Hikayesi, Kurumsal Kimlik, İnteraktif Pazarlama, Sosyal Strateji ve Pazarlama’dır. Cesur markaları kalplerde ve satışlarda büyütmek için kollarımı sıvadım destek almak için aramanız yeterli.

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Göz Atın
Kapalı
Başa dön tuşu
Haldun Yıldız Instagram
Instagram Hesabımı Takip Et, Yeni İçerikleri Kaçırma!
Takip Et
Yeni İçerikleri Kaçırma!
Takip Et